Makaron tagliatelle z brokułami i pesto

4.5 (174 ocen)

Dodatek ziemniaków do makaronu sprawia, że cała potrawa uzyskuje kremową konsystencję. W kuchni włoskiej bardzo często tak naprawdę dodaje się do makaronu krojone lub tłuczone ziemniaki. Przepis z książki J. Olivera.

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle
    4 łyżki zielonego pesto
    1 średni ziemniak
    1 brokuł
    pęczek bazylii
    70 g sera parmezan
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron tagliatelle z brokułami i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagiatelle 1. Ziemniaka obrać i za pomocą obieraczki pokroić go na plasterki. Odkroić końcówkę łodygi brokułu. Odciąć małe różyczki i odłożyć na bok. Przekroić wzdłuż twardą łodygę brokułu, następnie pokroić ją w cienkie plasterki. Z bazylii oberwać listki, parmezan zetrzeć.
    Ugotować makaron wraz z pokrojoną łodygą brokułu. 2 min przed zdjęciem makaronu dodać różyczki brokułu i plasterki ziemniaka. Odcedzić całość na durszlaku zostawiając odrobinę wody i wrzucić w powrotem do garnka. Dodać posiekane liski bazylii, pesto i parmezan. Wymieszać dobrze, a gdy sos będzie za gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu.

Porady

smakujmy.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować