Makaron w kokosowym sosie curry z mango

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Makaron w kokosowym sosie curry z pysznym, słodkim mango. Sos jest lekko pikantny, z dodatkiem chili, mleczko nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Mango jest nazywane owocem bogów, ma ciekawy smak i piękny zapach. Zawiera wiele cennych składników, mikroelementów i witamin.

  • 60 min

Składniki:

  • 400g filetów z kurczaka lub indyka
    puszka mleczka kokosowego
    1 papryka czerwona
    1 dojrzałe mango
    1 cebula
    ząbek czosnku
    kawałek imbiru (1cm)
    przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, chili, suszona lub świeża kolendra, łyżka sosu rybnego
    makaron spaghetti
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w kokosowym sosie curry z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem, curry, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
    Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki.
    Mango kroimy w grubą kostkę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Mięso podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek, smażymy razem kilka minut. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, imbir, przyprawy i dusimy razem 10-15 minut. Pod koniec dodajemy mango.
    Makaron gotujemy al dente, odsączamy i mieszamy z sosem. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Makaron Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować