400 g makaronu kolorowego kolanka
2 nieduże cukinie zielone
2 małe czerwone papryki
1 średni por
150 g wędzonego łososia
10 dkg sera żółtego /parmezan, lub grana padano/
sól
pieprz biały
olej rzepakowy do smażenia
Makaron w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente,paprykę i cukinię pokroić w kostkę,por pokroić w pół księżyce.Wrzucić wszystko na rozgrzany olej i smażyć 10 minut ,aż warzywa będą miękkie. Łososia pokroić w paski.Przygotować sos beszamelowy:4 łyżki masła,4 łyżki mąki,4 szklanki mleka,sol,pieprz biały,gałka muszkatołowa.Masło rozpuścić w rondelku dodać mąkę,mieszać aż składniki się połączą ,gdy utworzy się jednolita masa dodać powoli mleko cały czas mieszając.Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji , doprawić solą białym pieprzem i gałką muszkatołową lekko zagotować. Makaron, paprykę, cukinię ,por i łososia razem połączyć dodać sos beszamelowy i lekko wymieszać , całość dania posypać serem .
Komentarze