Makaron w sosie słodko kwaśnym z mięsem. Makaron można zastąpić ryżem lub kaszą.
30 min
Składniki:
0,5 kg schabu bez kości
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka zółta
1 cebula
5 łyżek przecieru pomidorowego
3/4 szklanki bulionu
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek do smaku
papryka mielona słodka do smaku
cukier do smaku
olej
makaron spaghetti
ser żółty
zieleninka np. natka pietruszki
Makaron w sosie słodko kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, oczyszczamy a następnie kroimy w kosteczkę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką i czosnkiem i pozostawiamy na ok 30 min. Papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Mięso podsmażamy, gdy się ładnie zarumieni dodajemy warzywa, oraz wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie dodajemy szczyptę cukru. Nastawiamy wodę na makaron ok 2 litrów i doprawiamy solą oraz dodajemy łyżkę oleju - pozostawiamy do zagotowania. Do wrzącej wody dodajemy makaron i delikatnie mieszamy by makaron nie przykleił się do dna garnka. Makaron przelać do miski cedzakowej a następnie przelać wodą. Gotowy nakładać na talerz i polać sosem słodko kwaśnym. Posypać startym lub rwanym serem żółtym i zieleninką. Smacznego !!
Komentarze