Makaron w sosie z kurek i maślaków

0 (0 ocen)

Dla smakoszy szlachetnego i aromatycznego smaku grzybów.

Składniki:

  • 500 g kurek i maślaków
    makaron spaghetti
    mała cebula
    3 ząbki czosnku
    5 łyżek masła
    2 łyżki oleju
    80 ml śmietany 30%
    drobno posiekana natka pietruszki lub koperek
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron w sosie z kurek i maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone kurki i maślaki kroimy na małe kawałki, mniejsze grzyby pozostawiamy w całości
  • 2. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy
  • 3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy olej, wrzucamy posoloną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia (może się lekko zarumienić)
  • 4. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej grzyby i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlewamy śmietankę, wsypujemy natkę lub koperek i gotujemy przez ok. 3 minuty tak by sos zgęstniał
  • 5. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron spaghetti i dokładnie mieszamy, podgrzewamy i podajemy (na koniec można dodać starty ser żółty gouda). Smacznego :)

Porady

Sos z kurek i maślaków można podawać do ziemniaków, makaronu, mięs czy ryb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Makaron Maślak

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować