Makaron w sosie z kurek i maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone kurki i maślaki kroimy na małe kawałki, mniejsze grzyby pozostawiamy w całości
2.Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy
3.Na patelni roztapiamy masło, dodajemy olej, wrzucamy posoloną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia (może się lekko zarumienić)
4.Następnie dodajemy pokrojone wcześniej grzyby i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlewamy śmietankę, wsypujemy natkę lub koperek i gotujemy przez ok. 3 minuty tak by sos zgęstniał
5.Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron spaghetti i dokładnie mieszamy, podgrzewamy i podajemy (na koniec można dodać starty ser żółty gouda). Smacznego :)
Porady
Sos z kurek i maślaków można podawać do ziemniaków, makaronu, mięs czy ryb.
Komentarze