Makaron z cukinią i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię i pora kroimy w cienkie półplastreki, mozzarellę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a bazylię i tymianek drobno siekamy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, a gdy się podgrzeje wrzucamy cukinię i pora - smażymy do czasu aż warzywa wyraźnie zmiękną (ale nie mogą się całkiem rozsmażyć), wtedy dodajemy czosnek - smażymy ok. 2 minut i dolewamy śmietankę. Zmniejszamy płonień i gotujemy aż śmietana zmniejszy swą objętość o połowę i sos zrobi się gęsty. W między czasie dodajemy zioła, sól i pieprz - nie skąpcie ich, sosy śmietanowe są z reguły mdłe, dlatego właściwe przyprawienie jest ich i Waszym wielkim sukcesem :-).
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem.
2.Do gotowego sosu dodajemy makaron i mozzarellę - dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę pod przykryciem, żeby ser się trochę rozpuścił - niesamowite są te nitki sera, które oblepiają się wokół makaronu... Gotowe porcje możecie obłożyć pomidorkami koktajlowymi lub posypać posiekaną szynką :-) Danie jest fantastyczne!!! Można je jeść bez końca...
Komentarze