MAKARON Z CUKINIĄ PIECZARKAMI I POMIDORAMI MALINOWYMI

4.5 (183 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kolorowy, aromatyczny, zdrowy i sycący makaron z warzywami - idealny pomysł na letnie danie.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 2-4

    Składniki:
    300 g makaronu,
    1 większa cukinia,
    3 średnie pomidory malinowe,
    mniejszy por,
    3 większe pieczarki,
    2 ząbki czosnku,
    100 g sera podpuszczkowego (opcjonalnie),
    oregano,
    bazylia,
    sól,
    szczypta cukru,
    ostra papryka,
    2 łyżki oliwy + 1 łyżka do makaronu,
    garść świeżego oregano.
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z cukinią pieczarkami i pomidorami malinowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję al dente, odcedzam, mieszam z łyżką oliwy.
    Na pozostałych 2 łyżkach podsmażam posiekaną w kostkę cukinię, pora pokrojonego w paski i pieczarki w plasterkach (około 8-10 minut).
    Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam.
    Czosnek siekam, dodaję na patelnię wraz z pomidorami i przyprawami. Gotuję, aż odparuję nadmiar płynu.
    Dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam sos do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Powstały sos mieszam dokładnie z makaronem, wykładam na talerze, posypuję świeżym oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Pieczarki Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować