Cukinia w formie makaronu i wspaniałe domowe pesto.
25 min
Składniki:
cukinia ok. 600 g
pestki dynii
suszone pomidory 3-4 sztuki
pesto
bazylia świeża 42 g
ząbek czosnku 4 sztuki
pestki słonecznika 4-5 łyżeczek
pistacje ok. 10 sztuk
sól 1 raczej płaska łyżeczka
oliwa z oliwek ok. 100 ml
"makaron" z cukinii z domowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy i trzemy wzdłuż na grubych oczkach, tak aby powstał makaron.
Trzemy naokoło pomijając środek.
Świeże listki bazylii ( u mnie z ogródka ) płuczemy i lekko osuszamy w ściereczce. Odmierzamy 42 g .
Listki wkładamy do blendera, dodajemy pestki słonecznika, przepołowione ząbki czosnku, sól, pistacje, wlewamy ok. 50 ml oliwy i blendujemy. W trakcie blendowania dolewamy oliwę. U mnie ogólnie było to prawie 100 ml. Jeśli nie zużyjemy całego pesto, możemy je przechować. Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch przykrywamy folią przezroczystą i odkładamy do lodówki. Następnego dnia po zdjęciu foli pesto będzie wciąż zielone.
Makaron przekładamy na talerz, polewamy pesto. Na górze układamy pokrojone pomidorki i posyjujemy prażonymi pestkami dyni.
Smacznego.
Komentarze