Makaron z boczkiem i cukinią

4.5 (195 ocen)

  • 20 min

Szybka potrawa na szybki obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    - dowolny makaron ( ja polecam spaghetti)

    - opakowanie sera gorgonzola, lub innego pleśniowego

    - 1 mała cukinia

    - pół cebuli

    - 250 g boczku, gotowanego lub wędzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z boczkiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

    2. Cukinię myjemy, obieramy i siekamy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w paseczki.

    3. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i cebulę. Czekamy aż boczek się lekko przetopi a cebula zeszkli. Następne dodajemy ser i czekamy aż się rozpuści. Na koniec dorzucamy cukinię, dusimy chwilę żeby zmiękła, ale była al dente.

    4. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie go obtaczamy i podajemy!

Porady

Sosu wg mnie nie należy przyprawiać, chyba że troszkę popieprzyć. Sam ser ma bardzo wyraźny smak i nie potrzebuje dosalania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować