Makaron z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne sycylijskie danie.

  • 30 min

Składniki:

  • na 2-3 porcje:

    mały bakłażan,
    puszka pomidorów,
    opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego,
    3 ząbki czosnku,
    duża cebula,
    opcjonalnie kilka dużych pieczarek,
    pół pęczka świeżej bazylii,
    kilka łyżek natki pietruszki,
    ok. 400 g makaronu (u mnie razowe świderki)
    starty parmezan i/lub ricotta do posypania gotowego dania,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano, ew. słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3/4 bakłażana pokroić w kostkę, pozostałą część w plastry (wcześniej można posolić warzywo, by pozbyć się goryczki). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć wraz z plasterkami pieczarek na małej ilości tłuszczu, po kilku minutach zalać całość pomidorami (gdyby płynu było za mało, można dolać trochę wody lub bulionu). Doprawić i dusić całość ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać posiekane zioła. W tym czasie na osobnej patelni usmażyć plastry bakłażana (można je tez usmażyć w panierce z bułki tartej) i ugotować makaron. Sos połączyć z ugotowanym makaronem, na wierzchu każdej porcji ułożyć plastry bakłażana, posypać całość serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować