mały bakłażan,
puszka pomidorów,
opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
duża cebula,
opcjonalnie kilka dużych pieczarek,
pół pęczka świeżej bazylii,
kilka łyżek natki pietruszki,
ok. 400 g makaronu (u mnie razowe świderki)
starty parmezan i/lub ricotta do posypania gotowego dania,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano, ew. słodka papryka
Makaron z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3/4 bakłażana pokroić w kostkę, pozostałą część w plastry (wcześniej można posolić warzywo, by pozbyć się goryczki). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie warzywa podsmażyć wraz z plasterkami pieczarek na małej ilości tłuszczu, po kilku minutach zalać całość pomidorami (gdyby płynu było za mało, można dolać trochę wody lub bulionu). Doprawić i dusić całość ok. 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodać posiekane zioła. W tym czasie na osobnej patelni usmażyć plastry bakłażana (można je tez usmażyć w panierce z bułki tartej) i ugotować makaron. Sos połączyć z ugotowanym makaronem, na wierzchu każdej porcji ułożyć plastry bakłażana, posypać całość serem.
Komentarze