Makaron z grzybami i sosem śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Póki sezon grzybowy w pełni polecam ten mega szybki i łatwy obiad. Sycący pełnoziarnisty makaron w połączeniu z kremowym, śmietankowym sosem, wyrazistymi grzybami i słodkawą cebulka stanowią przepyszne połączenie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
    ½ czerwonej cebuli
    łyżka masła klarowanego
    200ml słodkiej śmietanki
    100ml białego wina
    sól
    biały pieprz
    oliwa z oliwek
    makaron pełnoziarnisty spaghetti
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z grzybami i sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z grzybami i sosem śmietanowym 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwa z oliwek.
  • Makaron z grzybami i sosem śmietanowym 2. Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i drobno posiekaną cebulę. Zeszklić
  • Makaron z grzybami i sosem śmietanowym 3. Podlać śmietanką i winem i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
    Makaron wykładamy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować