Póki sezon grzybowy w pełni polecam ten mega szybki i łatwy obiad. Sycący pełnoziarnisty makaron w połączeniu z kremowym, śmietankowym sosem, wyrazistymi grzybami i słodkawą cebulka stanowią przepyszne połączenie.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
½ czerwonej cebuli
łyżka masła klarowanego
200ml słodkiej śmietanki
100ml białego wina
sól
biały pieprz
oliwa z oliwek
makaron pełnoziarnisty spaghetti
natka pietruszki
Makaron z grzybami i sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwa z oliwek.
2.Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i drobno posiekaną cebulę. Zeszklić
3.Podlać śmietanką i winem i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze