Makaron z groszkiem i boczkiem

4.5 (183 ocen)

  • 20 min

Świetne danie ze świeżym groszkiem.

  • 20 min

Składniki:

  • dla 2 osób:

    120 g świeżego groszku (wyłuskanego),
    ok. 350 g boczku,
    2 ząbki czosnku,
    mała cebula,
    250 ml śmietanki 18% (może być też kremówka),
    ok. 300 g ugotowanego makaronu,
    sól, pieprz,
    kilka łyżek startego parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z groszkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć wraz z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem (czosnkiem wrzucić pod koniec smażenia dosłownie na minutę). Wrzucić ugotowany groszek, zalać wszystko śmietanką, dodać parmezan, wymieszać i poczekać kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Gotowe danie można posypać dodatkową porcją parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować