120 g świeżego groszku (wyłuskanego),
ok. 350 g boczku,
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
250 ml śmietanki 18% (może być też kremówka),
ok. 300 g ugotowanego makaronu,
sól, pieprz,
kilka łyżek startego parmezanu
Makaron z groszkiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek ugotować w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć wraz z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem (czosnkiem wrzucić pod koniec smażenia dosłownie na minutę). Wrzucić ugotowany groszek, zalać wszystko śmietanką, dodać parmezan, wymieszać i poczekać kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Gotowe danie można posypać dodatkową porcją parmezanu.
Komentarze