Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Szybkie, sycące i wiosenne danie

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    200 g fasolki szparagowej
    200 g makaronu Occhi di Lupo (Garofalo)
    2 duże marchewki
    1 ząbek czosnku
    masło
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz
    curry
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron i umytą fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Filet z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem, a pod koniec smażenia curry. Obrane marchewki kroimy w paski, podsmażamy 2-3 minuty na maśle. Do marchewki dolewamy odrobinę wody tak, aby ledwo zakrywała marchewkę. Całość trzymamy na ogniu, aż do momentu redukcji (ok. 15 minut). Kiedy woda odparuje doprawiamy marchewkę solą i szczyptą cukru. W naczyniu mieszamy ugotowany makaron, fasolkę, kurczaka, glazurowaną marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Całość dania "skleja" pozostały po smażeniu kurczaka tłuszcz. Jeśli makaron jest zbyt suchy, należy skropić go oliwą z oliwek. Podajemy na ciepło.

Porady

Tak powstałe danie można podawać na ciepło jako samodzielne danie lub na zimno - w postaci sałatki. Wersję na zimno wzbogacamy majonezem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować