Makaron z kiełbasą

5 (169 ocen)

  • 30 min

Są takie dni, kiedy zmęczeni wracamy z pracy a chcemy jednak zjeść coś ciepłego na obiado-kolację. Makaron i kiełbasa? Oczywiście że tak, z kilku niewyszukanych i niedrogich składników też można wyczarować pyszne danie, wyrazistości i smaku dodał twardy ser owczy. Jest pysznie!

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag makaronu penne
    2 małe cebule
    2 ząbki czosnku
    15 dag chudego boczku wędzonego
    20 dag cienkiej kiełbasy bekonowej lub śląskiej
    1 łyżka oliwy
    10 dag twardego owczego sera pecorino romano
    Natka pietruszki do posypania
    Sól himalajska do smaku
    Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Makaron z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple.

    Na dużej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, przesmażyć, w trakcie dodając pokrojoną w pół plasterki cienką kiełbasę bekonową, całość smażyć pod przykryciem 5-7 minut, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać połowę startego na drobnej tarce sera, oraz wsypać ugotowany makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze posypać natką oraz resztą sera.
    Podawać od razu gorące.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Kiełbasa Makaron Ser owczy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować