Pyszne, tanie i proste danie obiadowe. Jak nie lubię zielonego groszku, tak tu go zjem, bo jest z pysznymi dodatkami. Dodajmy do niego drobny makaron.
Składniki:
10 plasterków wędzonego boczku
100 g startego parmezanu
200 g mrożonego lub z puszki groszku zielonego
200 g makaronu muszelki lub innego drobnego
2 łyżki śmietany
oliwa
kawałek masła
sól, pieprz
Makaron z kremowym sosem z boczku i groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę na makaron i ugotować go. Boczek drobno pokroić. Postawić dużą patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę i masło. Wrzucić boczek, posypać pieprzem i smażyć, aż stanie się chrupiący i złocisty. Następnie dodać zielony groszek i śmietanę, zamieszać. Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię, zamieszać i zdjąć z ognia. Dodać starty parmezan i potrząsnąć patelnią.
Komentarze