3 papryki (zielona,żółta i czerwona)
4 średniej wielkości pomidory
1 mała cebulka
3 ząbki czosnku
kilkanaście listków świeżej bazylii
podwójny filet z kurczaka
sól,pieprz
suszone zioła (tymianek,oregano)
szczypta szafranu (ewentualnie)
oliwa z oliwek
curry
1,5 szklanki wody
makaron
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę,pomidory ,bazylię, cebulę i czosnek myjemy . Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, z papryk wydrążamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieramy , a następnie drobno siekamy wraz z bazylią. Paprykę i pomidorki kroimy w drobną kostkę. Fileta myjemy i kroimy w drobne paski bądź kostkę(jak kto lubi ) . Na oliwie z oliwek podsmażamy paprykę , cebulkę i czosnek , zalewamy 1,5 szklanki wody. Dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy pomidorki i bazylie, mieszamy i dusimy razem . Fileta z kurczaka smażymy na osobnej patelni na odrobinie oliwy , dodajemy curry i mieszamy. Smażymy aż kurczak będzie miękki. Usmażonego kurczaka dodajemy do warzyw , mieszamy i dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem . Doprawiamy do smaku ziołami , solą oraz pieprzem (możemy dodać odrobinę szafranu,ale nie za dużo bo potrawa od jego nadmiaru może stać się gorzka). Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak aby był al dente . Na talerz nakładamy makaron, na niego sos , na końcu dekorujemy potrawę świeżymi ziołami .
Komentarze