Makaron z kurczakiem w sosie śmietankowo- koperkowym oblany balsamico

0 (0 ocen)

  • 25 min

Danie coś z niczego dla smakoszy pasty, kurczaka i szukających dania na szybko.Z racji 3 dni wolnego w pracy, żona kazała zrobić mi obiad i mając do dyspozycji kurczaka i makaron powstał pomysł na danie coś z niczego

  • 25 min

Składniki:

  • 15g masła
    1 łyżka mąki
    1 kostka rosołowa
    ¾ szklanki śmietany
    2 łyżki koperku
    sok cytrynowy
    cukier
    pieprz
    2 filety z kurczaka
    500g makaronu (świderki, muszelki, mieszanka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z kurczakiem w sosie śmietankowo- koperkowym oblany balsamico - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sos:
    W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę robiąc białą zasmażkę. Następnie rozpuszczamy kostkę rosołową w ¾ szklanki ciepłej wody i dolewamy do sosu. Jeśli na tym etapie jest za gęsty dolewamy odrobinę wody. Dodajemy śmietanę, doprawiamy cukrem, pieprzem i dolewamy odrobinę soku z cytryny. Na koniec wsypujemy koperek. Całość zagotować




  • 2. Makaron:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie 10-15min w zależności kto jak miękki lubi.
  • 3. Kurczak:
    Filety kroimy na kostkę i obsypujemy czerwoną Vegetą. Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy margarynę i smażymy kurczaka po 2 min z każdej strony
  • 4. Wydawka:
    Na talerz nakładamy makaron, potem kawałki kurczaka, polewamy sosem i całość oblewamy kremem balsamicznym. Danie można udekorować bazylią bądź gałązką koperku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować