Składniki na 1 osobę:
ok 100 g makaronu
połowa małego fileta z kurczaka
3-4 różyczki brokułu
1 mała marchewka
1 cm pora
1 ząbek czosnku
2-3 listki świeżej bazylii
ser feta do dekoracji
łyżka jogurtu naturalnego
kilka łyżek wody
sól, pieprz, oliwa, papryka w proszku
Makaron z kurczakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Makaron gotujemy al dente. Fileta rozbijamy tłuczkiem solimy, pieprzymy i posypujemy słodką papryka. Smażymy na patelni grillowej. Brokuł dzielimy na maleńkie różyczki, pora drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, marchewkę ścieramy na tarce. Na łyżce oliwy podsmażamy brokuł, dodajemy pora, marchewkę i czosnek. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy 5 min. Dodajemy usmażone i pokrojone w kosteczkę mięso. Jogurt mieszamy z dwoma łyżkami wody i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Podajemy z makaronem. Posypujemy serem feta i pokrojonymi listkami bazylii.
Z wędzonym łososiem zamiast kurczaka – też niezły pomysł!
Uwaga. Jogurt naturalny musi być w temperaturze pokojowej. Najlepiej jak dodamy ciepłą wodę, aby się nie zwarzył. Jogurt możemy zastąpić słodką śmietanką ok 3 łyżki (ta się nie warzy).
Komentarze