Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym

4.48 (186 ocen)

  • 30 min

Polecam wszystkim wielbicielom makaronów oraz kurek - na pewno się nie zawiedziecie

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu świderki
    2 cebule
    około 350 g kurek
    100 g sera gorgonzola
    1/5 szklanki śmietany 12 %
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    szczypta płatków chilli
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyszczamy, myjemy i gotujemy przez około 10 minut, a następnie odsączamy.
    Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę - szklimy na rozgrzanym oleju.
    Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki i pod przykryciem smażymy razem jeszcze około 10-15 minut (w razie konieczności dodajemy trochę wody). W tym czasie gotujemy makaron według wskazań z opakowania.
  • 2. Do cebuli i kurek dodajemy ser gorgonzola i często mieszając czekamy aż się rozpuści. Śmietanę lekko solimy, dodajemy łyżkę sosu serowego i mieszamy po czym mieszamy z kurkami i sosem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, cały czas mieszając jeszcze chwilę podgrzewamy.
  • 3. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu - mieszamy. Przed podajemy posypujemy odrobiną płatków chilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować