Makaron z kurkami, camembert i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek zajmujemy się kurkami - namaczamy je w zimnej osolonej wodzie aby oczyścić je z piachu - na około 1h. Po tym czasie płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy ponownie zimną woda w garnku i gotujemy około 10 min od zagotowania się wody. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (jeśli kurki nie są drobne). Pietruszkę myjemy i pozostawiamy do obcieknięcia.
2.Cebulę i czosnek obieramy i opłukujemy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na łyżce masła. Dodajemy kurki i smażymy razem 5-7 minut. Następnie wlewamy szklankę wina i podgrzewamy do momentu zredukowania się płynów.
3.W tym momencie dobrze jest mieć już zagotowaną wodę na makaron i zacząć go gotować zgodnie z instrukcją z opakowania.
4.Do śmietany wlewamy około dwie łyżki sosu z kurek i wina - mieszamy, a następnie wlewamy do rondla. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą morską.
5.Camembert obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, dodajemy do sosu wraz z musztardą francuską - mieszamy podgrzewając do momentu rozpuszczenia się sera. Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do sosu.
6.Makaron odcedzamy i przekładamy do rondla z sosem - mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Komentarze