Bardzo szybkie danie kuchni południowej do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Owoce morza, oliwki i pomidory to kwintesencja smaku kuchni śródziemnomorskiej.
25 min
Składniki:
2-3 ząbki czosnku
średnia cebula
oliwa z oliwek do smażenia
500ml passaty pomidorowej
400g owoców morza (u mnie krewetki, omułki, kalmary)
garść czarnych oliwek
sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
Makaron z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek i cebule drobno siekamy i szklimy na oliwie. Podlewamy passata pomidorową i gotujemy na małym ogniu aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Dodajemy owce morza i pokrojone na pól oliwki i kontynuujemy gotowanie prze około 6-7 minut. W razie konieczności podlewamy nieco wodą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Odcedzony makaron dodajemy do sosu i razem mieszamy.
Serwujemy posypany śwież natką pietruszki.
Komentarze