Makaron z owocami morza

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie danie, idealne na obiad lub kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • - 300g dowolnego makaronu
    - 300g owoców morza świeżych lub mrożonych (mieszanki lub jednego rodzaju, u mnie - omułki)
    - 2 nieduże cebule
    - 3 ząbki czosnku
    - pół pęczka natki pietruszki
    - pół łyżeczki suszonego tymianku
    - łyżka dobrego majonezu
    - szczypta curry
    - papryka słodka
    - sól
    - pieprz
    - 6 łyżek oliwy lub oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożone owoce morza wyjąć z zamrażarki. Do potrawy mogą zostać użyte zamrożone, ale wtedy trzeba będzie dłużej je smażyć.
    Makaron ugotować al dente.
    Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i owoce morza oraz tymianek, curry, paprykę słodką, pieprz i sól.
    Smażyć wszystko ok 5 min (10 min. jeśli owoce morza są mrożone).
    Zdjąć z ognia. Dodać majonez i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać.
    Wymieszać z gorącym makaronem.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować