Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

4.5 (149 ocen)

  • Dla 4 osób

Łosoś, grzyby i makaron w lekkim sosie to bardzo apetyczne połączenie.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • opakowanie makaronu Farfalle,

    30 dag filetu z łososia

    1 cebula

    2 ząbki czosnku,

    5 dag grzybów suszonych ( najlepiej borowików),

    Małe opakowanie śmietany 18%

    oliwa

    sól, pieprz,

    parmezan,

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone płuczemy, zalewamy wrzącą wodą a po chwili odcedzamy i gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, dodajemy ugotowane grzyby i podsmażamy na oliwie, na małym ogniu.
  • 2. Następnie dodajemy po ok 5 minutach śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy sos około 5 minut (jeśli będzie za gęsty można dodać trochę mleka). W między czasie łososia myjemy, doprawiamy solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny a następnie smażymy na patelni lub grillujemy
  • 3. Po usmażeniu łososia dzielimy na małe kawałki. Makaron gotujemy aldente. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do gorącego sosu śmietanowego, mieszamy i dodajemy na koniec kawałki łososia. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy pokrojona natką pietruszki i parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować