MAKARON Z MIELONYM I BROKUŁAMI POD BESZAMELOWĄ KOŁDERKĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna i łatwa w przygotowaniu zapiekanka.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    500g mięsa mielonego (z łopatki lub szynki)
    3-4 ząbki czosnku
    1 cebula
    200g żółtego sera
    1 papryka czerwona
    3-4 pomidory (ew. puszka pomidorów bez skórki)
    1 Fix Knorr Spaghetti bolognese 
    1 brokuł (może być mrożony)
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
    odrobina wody do podlania

    SOS BESZAMELOWY:
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki pszennej
    100ml mleka
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z mielonym i brokułami pod beszamelową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • MAKARON Z MIELONYM I BROKUŁAMI POD BESZAMELOWĄ KOŁDERKĄ 1. Na początek obieramy cebulą i czosnek, kroimy na drobne kawałki.
    Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę z czosnkiem.
    Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę papryki i przesmażamy całość.
    Gdy papryką zmięknie dodajemy mięso mielone, smażymy i co jakiś czas mieszamy.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę a następnie dodać do farszu mięsnego.
    Całość przesmażyć, dodać ketchup, Fix oraz przyprawy.
    Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 10 minut
    co jakiś czas mieszając.
  • 2. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5-8 minut.
    Przelać zimną wodą i odstawić do ocieknięcia wody. Makaron ugotować al dente.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy:
    W garnuszki rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość chwilę przesmażamy.
    Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty, jednolitej
    i gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 4. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą lub masłem,
    wykładamy ugotowany makaron, następnie przygotowany farsz mięsny,
    brokuły. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
  • MAKARON Z MIELONYM I BROKUŁAMI POD BESZAMELOWĄ KOŁDERKĄ 5. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować