Makaron z mielonym i brokułami pod beszamelową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek obieramy cebulą i czosnek, kroimy na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę z czosnkiem.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę papryki i przesmażamy całość.
Gdy papryką zmięknie dodajemy mięso mielone, smażymy i co jakiś czas mieszamy.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę a następnie dodać do farszu mięsnego.
Całość przesmażyć, dodać ketchup, Fix oraz przyprawy.
Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 10 minut
co jakiś czas mieszając.
2.Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 5-8 minut.
Przelać zimną wodą i odstawić do ocieknięcia wody. Makaron ugotować al dente.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
3.W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy:
W garnuszki rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość chwilę przesmażamy.
Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając. Sos powinien być gęsty, jednolitej
i gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą lub masłem,
wykładamy ugotowany makaron, następnie przygotowany farsz mięsny,
brokuły. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
5.Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.
Smacznego !!!
Komentarze