MAKARON z MIĘSNO-PIECZARKOWYM SOSEM POMIDORWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sos pieczarkowy nie musi być zawsze śmietanowy! Proponuję Wam jego pomidorową wersję z dodatkiem mięsa mielonego. Podany z makaronem będzie pożywnym daniem. Polecam gorąco.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g makaronu np. rigatoni, penne, mezzi rigatoni, mezza maniche itp.
    300 g mięsa mielonego
    300 g pieczarek
    ok.0,8 l przecieru pomidorowego (passaty) lub pomidory pelati
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku lub mała cebulka
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    starty parmezan - do posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z mięsno-pieczarkowym sosem pomidorwym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego garnka wlać oliwe i dodać ząbek czosnku ( w całości) lub pokrojoną drobno cebulkę. Po chwili dodać rozdrobnione w palcach mięso mielone, chwilkę podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki, a następnie doprawić solą i pieprzem i wlać przecier pomidorowy (lub rozgniecione pomidory pelati). Gotować pod przykryciem przez min. 30 minut. Od czasu do czasu mieszając.
  • 2. W międzyczasie w dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron i ugotować go al dente.
  • 3. Gotowy sos doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem i podawać posypany natką pietruszki. Można dodatkowo posypać startym parmezanem.

Porady

Makaron wyśmienicie smakuje z lampką póśłwytrawnego czerwonego wina ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować