Makaron z sosem beszamelowym

4.45 (204 ocen)

Makaron w tej postaci uwielbia moja 2 letnia córka. Kremowy sos z ciągnącym się serem i kawałkami pomidora. Szybkie , proste i bardzo smaczne danie. Przed podaniem makaron możemy posypać świeżą natką pietruszki lub bazylią.

Składniki:

  • (Na dwie porcję)
    200g. makaronu penne
    1 duży mięsisty pomidor
    2 łyżki masła 82%
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

4.45 (204 ocen)

Makaron z sosem beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente wg.przepisu na opakowaniu ( z dodatkiem soli i oleju) odcedzić.
    Pomidora sparzyć , obrać ze skórki , pokroić ma małą kostkę.
    Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 2. W garnuszku rozgrzać masło , wsypać mąkę cały czas mieszając.
    Gdy składniki się połączą wlać mleko nie przerywając mieszania aż powstanie gładki , gęsty sos.
  • 3. Do gorącego sosu dodać pomidora oraz ser żółty ,połączyć składniki
    Następnie dołożyć makaron , danie dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować