Makaron z sosem mięsno warzywnym

0 (0 ocen)

Szybkie i sycące danie na jesienny obiad.

Składniki:

  • 500g makaronu świderki
    500g mięsa mielonego wieprzowego
    duża marchewka
    1 szkl startej na tarce dyni
    cebula
    ząbek czosnku
    puszka pomidorów bez skórki lub krojonych
    sól, pieprz
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
    2 łyżki oleju
    parmezan do posypania
    natka pietruszki

Makaron z sosem mięsno warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchew i dynię. Smażyć kilka minut. Dodać mięso, przyprawić do smaku i smażyć ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory, wymieszać. W razie potrzeby przyprawić do smaku. W osobnym garnku ugotować makaron z odrobiną soli i oleju. Makaron odcedzić i wymieszać z mięsem. Gorące danie nakładać na talerze, posypać parmezanem i natką pietruszki.

Porady

Danie można przygotować wcześniej a następnie zapiec, posypane startym serem, w naczyniu żaroodpornym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy