To danie jest proste, szybkie oraz tanie, czyli idealne dla studentów, choć nie tylko. Powstało podczas moich kulinarnych= eksperymentów w kuchni. Gorąco je polecam!
Składniki:
● 500 g makaronu rurki lub świderki
● 150 ml śmietany
● 150 ml sosu lub koncentratu pomidorowego
● 10 plasterków szynki
● mała kostka sera żółtego (wędzonego)
● 2 łyżki oleju
● sól, pieprz
● oregano
● bazylia lub natka pietruszki
Makaron z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę kroimy w kosteczkę,
a ser ścieramy na tarce.
Szynkę podsmażamy na łyżce gorącego oleju. Oprószamy
solą i pieprzem i przyprawiamy
do smaku oregano.
2.Na patelnię z szynką wrzucamy
ser i mieszamy, aż ser
całkowicie się roztopi.
3.Wlewamy śmietanę, a następnie
sos pomidorowy. Przyprawiamy
bazylią.
4.Makaron gotujemy w osolonej
wodzie z dodatkiem łyżki
oleju. Odcedzamy i polewamy
sosem. Dekorujemy bazylią.
Komentarze