Makaron z sosem z boczniaka

0 (0 ocen)

  • 30 min

proste danie na obiad

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g makaronu (muszelki)
    450 g boczniaka
    1 cebula
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    szczypta oregano
    1 łyżka sosu sojowego
    szczypta majeranku
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia
    natka pietruszki

Makaron z sosem z boczniaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić.
    Boczniaka posiekać w paseczki, marchewkę i pietruszkę pokroić w zapałkę, cebulę w drobną kostkę.
    Wszystko wymieszać w naczyniu do duszenia, podlać oliwą i smażyć aż odparuje cały płyn.
    Dodać przyprawy i sos sojowy, podlać szklanką wody i dusić aż grzyby i warzywa będą miękkie.
    Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dodać odrobinę wody.
    Sos wymieszać z makaronem i podgrzać przed podaniem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy