Makaron z sosem z pleśniowego sera z orzechami włoskimi i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Odlać pół szklanki wody z gotowania, sprawi ona że sos będzie bardziej aksamitny. Odcedzić makaron, nie przelewać zimną wodą.
2.Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić solą, pieprzem i oregano, usmażyć na oliwie.
3.Orzechy delikatnie przesiekać, uprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni, uważając by się nie przypaliły.
4.Cebulkę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oliwie w głębokiej patelni lub woku, pod koniec smażenia dodając posiekany czosnek. Dolać mleko i wrzucić pokrojone w kostkę sery, mieszać do rozpuszczenia.
5.Do sosu dodać masło, wodę z gotowania makaronu, kurczaka i orzechy. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, połączyć z makaronem.
6.Danie udekorować prażonymi orzechami i natką pietruszki. Od razu podawać.
Komentarze