szybkie danie makaronowe z pomidorami z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne
Składniki:
220 g suchego makaronu casarece firmy Cirio
sos
2 szalotki pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
400 g pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio)
2 łyżki pasty pomidorowej
1/2 pęczka pietruszki
1/2 papryczki jalapeno
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
dodatkowo
250 g batatów
1 łodyga selera naciowego
garść świeżej bazylii
parę pomidorków koktajlowych
+ parmezan do posypania
Makaron z pomidorami i batatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Bataty obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki przy pomocy tarczy robota lub specjalnego urządzenia - mandoliny. Włożyć do miski, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, delikatnie wymieszać, tak aby ziemniaki były otoczone oliwą. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 20 - 30 minut.
2.2. Na patelnię wlać nieco oliwy, dodać szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż szalotka zmięknie. Dodać czosnek, i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową, posiekaną papryczkę jalapeno, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
3.3. Seler naciowy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, lekko posolić. Przełożyć do miseczki, a na tej samej patelni podpiec pomidorki przekrojone na połówki.
4.4. Makaron ugotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, zachować trochę wody z gotowania - można nią rozcieńczyć sos jeżeli uznamy, że jest za gęsty.
5.5. Gotowy sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać parmezanem, pieczonymi batatami, bazylia i pieczonymi pomidorkami. Smacznego!
Komentarze