Makaron z papryką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Papryki oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy.
Boczek kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy. Gdy wytopi się tłuszcz zdejmujemy z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy paprykę, cebulę i czosnek (przez około 5 minut). Doprawiamy i odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.
2.Makaron gotujemy al dente (wg wskazań z opakowania), odcedzamy i wrzucamy do podsmażonej papryki. Dodajemy boczek, posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny - mieszamy. Makaron z papryką przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu układamy plastry odsączonej mozzarelli (ok 0,5 cm grubości).
3.Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Komentarze