Makaron z papryką i kawałeczkami schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na suchej patelni upraż sezam.
Plastry schabu pokrój w cienkie paski i włóż je do miski. Dodaj 1-2 łyżki oliwy, drobno posiekane ząbki czosnku, sos sojowy, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokrój w pióra, paprykę w paski, chilli drobniutko posiekaj.
Na patelnię rozgrzaną z odrobiną tłuszczu, wrzuć mięso i smaż do momentu, aż się zarumieni i będzie miękkie. Kolejno dodaj paprykę, cebulę, podlej gorącą wodą i całość smaż kilka minut. Następnie dodaj cukier, koncentrat pomidorowy i przyprawy, a także odcedzony makaron. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj i smaż jeszcze chwileczkę.
Podawaj posypany uprażonym sezamem.
Komentarze