makaron durum - dla 4 osób
70 gram rukoli
60 gram natki pietruszki
5 łyzek oliwy z oliwek extra
100 ml wody z gotowania makaronu
6 łyzek uprazonego słonecznika + dodatkowo po 2 łyżki do posypania dla 1 osoby
2 ząbki czosnku
1,5 łyzki cukru trzcinowego
ser pleśniowy - do smaku
sól i pieprz do smaku
Makaron z pesto rukolowo-pietruszkowym, serem pleśniowym i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, ale zostawiamy 100 ml wody z gotowania makaronu. Myjemy natkę i rukolę - osuszamy.
2.Rukolę, natkę pietruszki, słonecznik, wodę z gotowania makronu, czosnek, cukier, oliwę z oliwek miksujemy razem na pesto - najlepiej blenderem. Możemy nie dodawac cukru, ale mi po jego dodaniu bardziej smakowało pesto.
3.Rozgrzewamy patelnię/garnek i wlewamy pesto, dodajemy makaron i chwilke razem mieszamy do połączenia składników. Przekładamy na talerz. Posypujemy kawałka sera pleśniowego i słonecznikiem. Dekorujemy listkami rukoli. Możemy dodatkowo posolić i popieprzyć do smaku.
Komentarze