Makaron z pulpetami w sosie śmietanowo -paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso połączyć z namoczoną i odciśniętą kajzerką ,bułką tartą i jajkiem,dodać drobno pokrojoną podsmażoną cebulę,rozdrobniony czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę.Przyprawić do smaku solą i pieprzem następnie uformować niewielkie kulki,ugotować w bulionie,odcedzić i trzymać w cieple.
2.Sos: Cebulę oraz paprykę oczyścić,opłukać,pokroić w kostkę,usmażyć ,dodać koncentrat pomidorowy,dusić kilka minut,następnie opruszyć mąką,zalać śmietaną i bulionem w którym gotowały się pulpety(ilość bulionu w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję u mnie było to około 100 ml) chwilę pogotować,dodać posiekaną natkę,doprawić do smaku solą ,pieprzem i ostrą papryką ewentualnie odrobiną cukru
.Tak przygotowany sos połączyć z pulpetami oraz ugotowanym według przepisu makaronem.
Komentarze