Makaron z pulpecikami w sosie pieczarkowym

4.97 (152 ocen)

  • 30 min

Makaron z sosem i pulpecikami to pomysł na szybki, smaczny i sycący obiad. Pulpeciki są lekkie, gotowane i soczyste w środku. Idealne danie dla głodomora.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
    400 g mielonego mięsa wieprzowego
    ½ cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1/3 łyżeczki pieprzu
    garść majeranku

    Sos pieczarkowy :
    300 g pieczarek
    ½ cebuli
    200 ml śmietany do sosów
    ½ szklanki wody
    1 łyżka mąki
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.97 (152 ocen)

Makaron z pulpecikami w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładam do miski. Cebule i czosnek obieram i drobno siekam i razem z jajkiem i przyprawami dodaję do mięsa. Dokładnie łączę wszystko ręką. Formuję małe kuleczki, układam je na talerzu. Gotuję w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Przygotowuję sos : cebulę kroję w drobną kostkę, pieczarki myję i kroję w grubsze plastry. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę, podsmażam przez chwilę, dodaję pieczarki, mocno oprószam solą i pieprzem. Do wody dodaję mąkę, mieszam dokładnie, żeby nie było grudek. Kiedy pieczarki będą już gotowe wlewam śmietankę i wodę z mąką, mieszam. Dodaję natkę. Zmniejszam ogień, gotuję kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron gotuję według instrukcji z opakowania. Ugotowane pulpeciki wrzucam do sosu. Na talerze nakładam makaron, polewam sosem, układam na nim pulpeciki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować