Makaron z ricottą i truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min

Z potrzeby przygotowania szybkiego dania obiadowego z truskawkami wyczarowałam makaron z ricottą i powstało przysłowiowe niebo w gębie.

  • 5 min

Składniki:

  • 30 dag makaronu wstążki
    200 ml śmietany 30 %
    10 dag ricotty
    2 łyżki mascarpone
    20 dag truskawek
    płatki migdałów
    cukier
    gorzka czekolada

Makaron z ricottą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie zagotowujemy śmietanę, dodajemy ricottę i mascarpone, dokładnie mieszamy. Gotujemy do czasu aż płyn zredukuje swoją objętość mniej więcej o 1/3 i powstanie nam dosyć gęsty sos. Doprawiamy do smaku cukrem.
  • 2. Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni. Makaron odcedzamy, gorący zalewamy sosem śmietanowym. Posypujemy odrobiną startej na grubych oczkach czekolady. Układamy umyte, osuszone i pokrojone w talarki truskawki.
  • 3. Posypujemy płatkami migdałów. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Komentarze

Podobne przepisy