makaron z warzywami w sosie beszamelowym

4.5 (183 ocen)

  • 20 min

Potrawa jest prosta i szybka.

  • 20 min

Składniki:

  • 400g makaronu
    1 duża cebula
    2 marchewki
    1 czerwona papryka
    1 por
    sól, pieprz, oregano
    SOS:
    30g masła
    4łyżki mąki
    400ml mleka
    2 jajka
    5 łyżek śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z warzywami w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron płuczemy w zimnej wodzie , odcedzamy.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w koste ,por oczyszczamy i kroimy w prążki, papryke oczyszczamy marchew obieramy i kroimy w paski . W garnku rozpuszczamy masło i wrzycamy składniki po ok 10 min podsmażania wlewamy 100ml wody doprawiamy i dusimy ok 20 min.
  • 3. SOS:W osobym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąke mieszamy do momentu aż sie zarumieni, wlewamy mleko stale mieszając żeby nie powstały grudki, w tym samym czasie rozkłócamy jajko ze śmietana i doprawiamy solą ,pieprzem i orygano ,dodajemy do masy.Całość gotujemy stale mieszając.
  • 4. Makaron, warzywa i sos mieszamy wszystko razem. Wrzucamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego pieczemy ok30 minut w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować