Makaron z warzywami w winnym sosie

2 (1 ocen)

  • 20 min

Danie na szybko i już nieco jesienne. Kolorowe, pachnące ziołami, a przy tym lekkie i zaskakująco pyszne. Wśród składników warzywnego leczo tradycyjnie znalazły się cukinia, bakłażan, papryka, cebula, czosnek i oczywiście pomidory. Paluszki (i talerze) lizać;)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 cukinia
    1 bakłażan
    2 czerwone papryki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    4 mięsiste pomidory (poza sezonem 1 puszka pomidorów pelati)
    100ml białego wytrawnego wina
    sól
    pieprz
    garść świeżego tymianku, bazylii, oregano
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki masła
    50g sera parmezan (bursztyn, pecorino)
    400g makaronu (spaghetti, pióra, świderki)
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z warzywami w winnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obrać ze skórek, pokroić z dużą kostkę.
    Na patelni rozpuścić masło, dolać oliwę. Cebule pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić. Dodać pomidory, smażyć 2 minuty.
    Bakłażana, cukinię pokroić w półkrążki, paprykę w paski. Warzywa wrzucić na patelnię, smażyć ok 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Wlać wino, dalej smażyć, aż wino odparuje i pozostanie gęsty sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami.
    W międzyczasie ugotować makaron al dente.
    Makaron wymieszać z warzywami, przed podaniem posypać startym serem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Pomidor Warzywa Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować