Makaron z wędzonym łososiem

4.5 (195 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny, kremowy sos serowy z dodatkiem wędzonego łososia. Prostota składników i wykonania.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś wędzony: 300 gramów
    - makaron: 300 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - serek mascarpone: 100 gramów
    - ser feta: 100 gramów
    - śmietana (kremówka): 50 gramów
    - pieprz (świeżo mielony): 0.5 łyżeczki
    - szczypiorek (posiekany): 0.5 szklanki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z wędzonym łososiem 1. Drobno pokrojoną cebulę i czosnek duszę przez chwilę na dwóch łyżkach oliwy, dodaję serek mascarpone, ser feta i kremówkę, energicznie mieszam, aby składniki dokładnie się połączyły i podgrzały.
  • 2. Wędzonego łososia kroję na małe kawałki, część zostawiam do dekoracji, a pozostały wkładam na patelnię. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem, dodaję posiekany szczypiorek i delikatnie mieszam.
  • 3. Makaron gotuję w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu, mieszam z sosem serowo-łososiowym. Dekoruję wcześniej odłożonym łososiem.
  • 4. Gdy sos jest zbyt gęsty dodaję wody z gotowania makaronu lub śmietany. Do sosu nie dodaję soli, bo wędzony łosoś i ser feta są dla mnie wystarczająco słone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony Makaron Mascarpone Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować