Makaron z tuńczykiem w sosie koperkowym podany z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy.
3.W tym czasie jajka kroimy w kostkę, a śmietanę mieszamy z mąką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki gorącego bulionu i mieszamy. Śmietanę wlewamy do bulionu i szybko mieszamy, żeby się nie zważyła. Zagotowujemy ją, ale na wolnym ogniu.
4.Wówczas dodajemy posiekany koperek i doprawiamy sos do smaku. Do sosu dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
5. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy posiekanym jajkiem. Danie można posypać również świeżym koperkiem. Życzę smacznego :)
Komentarze