MAKARON Z TUŃCZYKIEM LUB ŁOSOSIEM

4.5 (192 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

włoski smak, przepis prosto z Włoch

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    2 puszki tuńczyka w oleju
    Lub 200 gram wędzonego łososia norweskiego
    Serek Mascarpone, 1 opakowanie
    8 sztuk kapary
    Pasta pomidorowa ,,Potravka’’, ok 5-7 łyżek
    Sól, pieprz
    Koperek zielony
    oregano
    1 opakowanie makaronu kokardki
    2 ząbki czosnku rozdrobnionego
    Oliwa i masło
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z tuńczykiem lub łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju z masłem w proporcji 1:3 , dodać czosnek,przemieszać 2-3 razy i od razu dodać tuńczyka lub pokrojonego łososia, chwilkę podsmażyć, dodać Mascarpone, mieszając poddusić 5 minut.
    Następnie dodać kapary,pastę pomidorową, tyle, aby uzyskać kolor czerwony, ok. 5-7 łyżek.
    Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano,dodać też koperek posiekany.
    W ostatniej chwili przed podaniem ugotować makaron al. ‘ dente w osolonej wodzie z dodatkiem masła i ew białego wina / po 1 łyżce/.
    Osączyć i połączyć go z sosem. Podgrzać razem, mieszając cały czas.
    Gdy dodajemy łososia wówczas zamiast koperku dajemy natkę pietruszki i nie dodajemy kaparów.
    Na talerzu warto danie posypać startym serem żółtym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować