Makaron z tuńczykiem lub łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać i zeszklić na oleju z masłem w proporcji 1:3 , dodać czosnek,przemieszać 2-3 razy i od razu dodać tuńczyka lub pokrojonego łososia, chwilkę podsmażyć, dodać Mascarpone, mieszając poddusić 5 minut.
Następnie dodać kapary,pastę pomidorową, tyle, aby uzyskać kolor czerwony, ok. 5-7 łyżek.
Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano,dodać też koperek posiekany.
W ostatniej chwili przed podaniem ugotować makaron al. ‘ dente w osolonej wodzie z dodatkiem masła i ew białego wina / po 1 łyżce/.
Osączyć i połączyć go z sosem. Podgrzać razem, mieszając cały czas.
Gdy dodajemy łososia wówczas zamiast koperku dajemy natkę pietruszki i nie dodajemy kaparów.
Na talerzu warto danie posypać startym serem żółtym
Komentarze