Makaron z tuńczykiem

4.5 (167 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Taki makaron robię od lat zwłaszcza wtedy kiedy nie mam czasu na długie stanie przy garnkach, lub kiedy nie mam wyszukanych produktów. Przepis podsunęła mi moja już nieżyjąca ciotka. Wszystkim w rodzince smakuje - a to najważniejsze :)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
    - cebula 2 sztuki
    - makaron ( u mnie świderki )
    - śmietana 12%
    - mąka
    - domowa wegeta
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Otwieram puszkę tuńczyka i sos z tej puszki wlewam do rondelka, do sosu dodaję cebulkę i duszę aż do jej zmiękczenia. Gdy cebulka zmięknie wrzucam do niej tuńczyka, mieszam. W osobnym garnuszku mieszam śmietanę z odrobina wody i łyżką mąki. Następnie powstałą mieszaninę wlewam do rondelka z tuńczykiem, mieszam, doprawiam wegetą. Gotuję jeszcze jakieś 3 minuty.Gdy sos jest za gęsty dolewam odrobinę wody.
    Makaron odcedzam, wykładam na talerze i polewam sosem. Gotowe. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Makaron Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować