Makaron zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
Cebulkę obieramy ,kroimy w paski i szklimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju.
Pieczarki obieramy, myjemy kroimy w paski dodajemy do cebulki podduszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy cebulka i pieczarki będą podduszone odcedzamy.
Pierś z kurczaka myjemy kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Doprawiamy do smaku przyprawą do gyrosa ( ew. ulubionymi przyprawami ). Makaron, pieczarki z cebulką oraz pierś z kurczaka mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ( u mnie były to 2 naczynia).
W blenderze rozrabiamy śmietanę z żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy składniki będą dobrze rozrobione zalewamy nimi przygotowaną potrawę.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach posypujemy wierzch potrawy. Ser można posypać bazylią. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C do momentu zarumienienia się sera.
Komentarze