Makaron zapiekany

0 (0 ocen)

  • 60 min

W naszej rodzinie uwielbiamy makarony , często goszczą na naszym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Podana ilość składników starcza na 2 naczynia żaroodporne ( ok.6 osób)
    - makaron op 400g ( u mnie kokardki) ,
    - podwójna pierś z kurczaka ,
    - starty żółty ser 25 dag ,
    - pieczarki 0,5 kg ,
    - 2 duże cebule ,
    - 2 żółtka ,
    - 1,5 szkl. śmietany 18% ,
    - przyprawa do gyrosa ,
    - sól ,
    - pieprz ,
    - bazylia ,
    - masło do wysmarowania naczynia ,
    - olej 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.
    Cebulkę obieramy ,kroimy w paski i szklimy na patelni z dodatkiem łyżki oleju.
    Pieczarki obieramy, myjemy kroimy w paski dodajemy do cebulki podduszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy cebulka i pieczarki będą podduszone odcedzamy.
    Pierś z kurczaka myjemy kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Doprawiamy do smaku przyprawą do gyrosa ( ew. ulubionymi przyprawami ). Makaron, pieczarki z cebulką oraz pierś z kurczaka mieszamy i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ( u mnie były to 2 naczynia).
    W blenderze rozrabiamy śmietanę z żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy składniki będą dobrze rozrobione zalewamy nimi przygotowaną potrawę.
    Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach posypujemy wierzch potrawy. Ser można posypać bazylią. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C do momentu zarumienienia się sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować