Makaron zapiekany z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sezon na bakłażany w pełni.

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g makaronu
    2 duże bakłażany, pokrojone w plastry
    3 łyżki oliwy
    1 cebula, posiekana
    2 ząbki czosnku, posiekane
    1 puszka pomidorów
    1/2 łyżeczki cukru
    Sól i czarny pieprz
    300 g serka ricotta
    200 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę

Makaron zapiekany z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć bakłażany po 3-4 minuty z każdej strony.
  • 2. W garnku rozgrzać resztę oliwy, dodać cebulę i czosnek i smażyć około 3 minuty. Dodać pomidory, cukier i pieprz do smaku. Gotować aż sos zgęstnieje.
  • 3. W międzyczasie ugotować makaron. Do sosu pomidorowego dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Całość wrzucić do makaronu i jeszcze raz wymieszać.
  • 4. Polowe makaronu przełożyć do naczynia do pieczenia. Na wierzch ułożyć bakłażan i połowę mozzarelli. Dodać pozostały makaron, następnie bakłażan i resztę mozzarelli. Piec 20 minut w piekarniku w 220 stopniach C

Komentarze

Podobne przepisy