Makaron zapiekany z kalafiorem i serem ricotta

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna i aromatyczna zapiekanka

  • 40 min

Składniki:

  • opakowanie mrożonego kalafiora lub pół świeżego
    150g ricotty
    pół dużego jogurtu greckiego
    100g makaronu penne
    sól
    suszony tymianek
    suszone oregano
    zioła prowansalskie

Makaron zapiekany z kalafiorem i serem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego kalafiora gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie w tej samej wodzie, także al dente gotujemy makaron. Następnie odcedzamy , mieszamy warzywa z makaronem, jogurtem i przyprawami, całość wykładamy do formy do pieczenia na wierz wykładamy ricottę. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekamy około 20 minut.

Porady

Zapiekankę możemy zalać beszamelem

Komentarze

Podobne przepisy