Makaron zapiekany ze śliwką i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybka zapiekanka na słodko. Makaron czekoladowy połączyłam z miodem i jajkiem, dodałam trochę śliwek i pyszną kruszonkę. 30 minut w piekarniku i deser na ciepło gotowy.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szkl makaronu czekoladowego
    10-12 śliwek Węgierek
    1 łyżka miodu
    1 jajko

    Kruszonka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    50 g zimnej margaryny

    Dodatkowo
    tłuszcz do smarowania formy
    2 łyżki pokruszonych biszkoptów

Makaron zapiekany ze śliwką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie.
  • 2. Ze śliwek usuwamy pestki.
  • 3. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami.
  • 4. Ugotowany makaron mieszamy z miodem i jajkiem. Przekładamy do foremki.
  • 5. Na nim kładziemy połówki śliwek.
  • 6. Margarynę rozcieramy palcami z mąką i cukrem. Powstałą kruszonkę rozsypujemy równomiernie na śliwkach.
  • 7. Całość zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.

Porady

Do zapiekanki możemy użyć zwykłego, grubego makaronu. Kruszonkę możemy zastąpić kruchym ciastem. Czasami zostanie mi kawałek, wtedy zamrażam go i wykorzystuję innym razem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy