Pełnowartościowe danie obiadowe z węglowodanami z makaronu, białkiem z kurczaka i śmietanki oraz witaminami z warzyw. Wygląda elegancko dzięki kurczakowi w formie roladki i szparagom a smakuje wyśmienicie.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
(na 4 porcje)
pęczek białych szparagów
łyżeczka cukru
4 pojedyncze piersi z kurczaka
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
świeża szałwia
16 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
sól
biały pieprz
papryka w płatkach
łyżka masła
400ml śmietanki słodkiej 12%
gałka muszkatołowa
6-8 pomidorków koktajlowych lub dwa duże
400g makaronu o dowolnym kształcie
sól
Makaron ze szparagami, kurczakiem i sosem śmietananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy na pół. Doprawiamy z obu stron solą i białym pieprzem. Na każdym kawałku kurczaka układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej dwa kawałki suszonych pomidorów i 2-3 listki świeżej szałwii.
Roladki zwijamy ściśle i spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i posypujemy obficie płatkami papryki. Gotujemy na parze przez około 20 minut. Kroimy w plasterki.
Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odcedzamy i kroimy w kawałki długości około 5 cm.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
W garnku roztapiamy łyżkę masła. Dolewamy śmietankę biały pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy pokrojone szparagi i delikatnie potrząsając patelnia redukujemy. Dodajemy odcedzony makaron i pokrojone w plasterki roladki z kurczaka oraz pomidorki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Delikatnie mieszamy a następnie nakładamy na talerze.
Komentarze