Latem można nabyć świeże liście szpinaku na targu, liście są lekkie i kupuję ich sporo - błyskawicznie topnieją na rozgrzanym maśle, jeszcze czosnek, gałka, trochę soli, a zapach roznosi się wszędzie
Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotuję makron zgodnie z przepisem, odcedzam
2.Do gorącej oliwy wrzucam pokrojonego kurczaka, przesmażam na złoty kolor, następnie przykrywam i duszę go przez około 5 minut, aż kurczak wypuści sok, następnie zdejmuję pokrywkę i ponownie przesmażam, aż wyparuje woda i kurczak będzie chrupiący
3.Na patelnię daję masło, rozpuszczamy, dodajemy pokrojony drobno czosnek, dodajemy liście szpinaku - razem dusimy pod przykryciem przez kilka minut, przyprawiamy (gałka, sól, pieprz) i dusimy całość następne kilka minut
4.Dodaję kapary, zioła prowansalskie, doprawiam jeszcze sola i pieprzem do smaku
Komentarze