Tej jesień odkryłam dynię i coraz chętniej po nią sięgam oto jedna z moich kolejnych propozycji :dyniowych":)
Składniki:
300 g dyni hokkaido ( po obraniu i odpestkowaniu)
1 mała cukinia
½ żółtej papryki
½ czerwonej papryki
3 kiszone ogórki
1 puszka pomidorów
500 g polędwiczek z kurczaka
300 g penne
200 g tartej mozzarelli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
1 łyżka słodkiego sosu chili
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki oleju
½ szklanki wody
Makaronowy tort z banią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię umyć, osuszyć i pokroić w duża kostkę. Do rondela wlać olej i rozgrzać go. Dodać dynię i smażyć.
2.Resztę warzyw umyć i osuszyć. Pokroić je w dużą kostkę. Do podprażonej dyni dodać pokrojoną cukinię oraz papryki i dalej prażyć. Po około 2-3 minutach wlać ½ szklanki wody, przykryć i dusić aż warzywa będą miękkie.
3.Po około 10-15 minutach zdjąć pokrywkę i dodać ogórki. Odparować nadmiar płynów. Zdjąć z ognia.
4.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić je na patelnię i usmażyć do miękkości. Następnie łyżką cedzakową przełożyć mięso do warzyw. Garnek ponownie postawić na ogień. Wlać sos sojowy oraz słodki sos chili.Do miski przelać pomidory i zmiksować. Dodać mąkę oraz koncentrat i wymieszać. Przelać do garnka i zagotować. Doprawić bazylią, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać.
5.Makaron ugotować do miękkości. Dno tortownicy wysmarować łyżką oleju. Wysypać połowę makaronu, posypać serem i nałożyć połowę sosu. Znów posypać serem. Ponownie ułożyć makaron, ser, sos i ser. Zapiekać około 30 minut w 180 st. Smacznego!
Komentarze